26 Ağustos 2016 Cuma

İş Ayakkabısı Şikayetleri

İş ayakkabıları, çalışanın ayağını ve parmaklarını işyeri ortamındaki tehlikelere karşı koruyan Kişisel Koruyucu donanımlardır. Havaların oldukça sıcak geçtiği bu yaz günlerinde, işyerlerinde çalışan personel için en fazla şikayet iş ayakkabılarından gelmektedir. Ayakkabının koku yapması, Ayakkabının ayağa vurması, Ayakkabının aşırı terletmesi en fazla gelen şikayetlerdir. Yoğun sıcaklarda ayakların terlemesi ile birlikte çalışanlarda ayak mantarı şikayetleri de artmaya başlamıştır. Dolayısıyla üretim sahalarında çalışan personel de iş güvenliğini tehlikeye atarak kendince bir takım önlemler alma yoluna başvurmaktadır.

Deforme edilmiş İş Ayakkabısı Kullanımı

İş ayakkabısının ortamdaki tehlike ve risklere uygun seçilmemesi, çalışanlara iş ayakkabısının öneminin anlatılmaması, mevsim şartlarının ayakkabı ile uyumlu olmaması gibi hususlar işyerlerinde iş ayakkabısı kullanım oranını düşürmekte ve çoğu kez bu ayakkabılar çalışanlar tarafından tahrip edilerek kullanılmaya çalışılmaktadır.

Ayakkabı seçiminde mutlaka çalışanların görüşleri alınmalı. CE belgeli ve standarlara uygun ayakkabı kullanılması sağlanmalıdır. Ortamdaki tehlike ve riskler çalışanlara anlatılarak uygun olan koruma sınıfı hakkında çalışanlara bilgi verilmelidir. Ayakkabı tedarikçisi firmadan iş ayakkabısı numuneleri alınarak ortak bir ayakkabı da karar kılınmalıdır. Ayakkabı seçiminde mevsimsel hava şartları da mutlaka dikkate alınmalıdır. Özellikle ayakların çok fazla terlediği yaz mevsiminde ayak temizliği ve hijyeni konusunda eğitici broşürler hazırlanarak çalışanlara bilgi verilmelidir. Böylelikle iş ayakkabısından kaynaklanan şikayetlerin önüne geçilmiş olacaktır.






Mehmet Sınay
Teknik Öğretmen 
İş Güvenliği Uzmanı(A)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder