Tespit ve Öneri Defteri Nedir?
İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı tarafından yapılan tespit ve tavsiyeler ile gerekli görülen diğer hususların yazıldığı, seri numaralı ve sayfaları bir asıl iki kopyalı şekilde düzenlenmiş olan defterdir.
Tespit ve Öneri Defterinin Mevzuattaki Yeri Nedir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinin 7. maddesine göre işletmelerde Tespit ve Öneri Defteri (Onaylı defter) şart koşulmuştur.
Tespit ve Öneri Defteri Nereye Onaylatılır?
Tespit ve öneri defteri (Onaylı defter) işyerinin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri veya noterce her sayfası mühürlenmek suretiyle onaylanır. Onaylı defter imzalattırılmadan önce onaylayacak merciye dilekçe yazılarak işveren veya işveren vekili tarafından imzalanması istenecektir. Onaylatma işlemi için kuruma gitmeden önce Tespit ve öneri defterinin ilk sayfasındaki İşyeri bilgileri, İşveren Bilgileri, İş Güvenliği uzmanı bilgileri, işyeri hekimi bilgilerinin yer aldığı sayfanın doldurularak ilgili kişiler tarafından imzalanması gerekmektedir.
Tespit ve Öneri Defterinin Saklanma süresi kaç yıldır?
Mevzuatta saklama süresi ile ilgili net bir süre verilmemiştir. Mevzuatta "İşyerinde yürütülen iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerine ilişkin her türlü kaydı saklar" ibaresi bulunmaktadır.
Tespit ve Öneri Defteri Nasıl Kullanılır?
Tespit ve öneri defterinin onaylanmasından sonra iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri firmalara yaptıkları ziyaretlerde, işyerine ilişkin tespitlerini ve önerilerini bu deftere yazarlar. Tespit ve Öneri Defterine (Onaylı defter) yapılan tespitlere göre iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ile işveren tarafından birlikte veya ayrı ayrı imzalanır. Onaylı defterin asıl sureti işveren, diğer suretleri ise iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi tarafından saklanır.
Tespit ve Öneri Defterinin Önemi Nedir?
Onaylı deftere yazılan tespit ve öneriler işverene tebliğ edilmiş sayılmaktadır. Olası bir iş kazası durumunda hakim veya bilirkişi uzmanı bu deftere bakarak iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekiminin ilgili kazaya ilişkin tespit ve önerilerini görmek isteyeceklerdir.
Tespit ve Öneri Defterine ilişkin İşverenin yükümlülüğü nedir?
Defterin imzalanması ve düzenli tutulmasından işveren sorumludur. Teftişe yetkili iş müfettişlerinin her istediğinde işveren onaylı defteri göstermek zorundadır.
Tespit ve Öneri Defterine ilişkin OSGB'lerin yükümlülüğü nedir?
İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunmak üzere OSGB’lerce görevlendirilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı tarafından saklanması gereken onaylı defter suretleri, OSGB arşivinde tutulur ve istenmesi halinde denetime yetkili memurlara gösterilir.
Tespit ve Öneri Defteri Nereden Temin Edilir?
Tespit ve Öneri defteri ilgili kırtasiyelerden temin edilebilir.
Tespit ve Öneri Defterini Onaylatmak için Dilekçe Nasıl Yazılır?
............/............./2018
ÇALIŞMA VE İŞ KUR İL MÜDÜRLÜĞÜNE
İSTANBUL
..................................................../SGK
Sicil nolu ...................................... firmamıza ait İş Sağlığı ve
Güvenliğine İlişkin Tespit ve Öneri Defterinin İl Müdürlüğünüzce tasdik
edilerek verilmesini arz ederim.
Kaşe
İmza
Mehmet SINAY
Teknik Öğretmen
İş Güvenliği Uzmanı (A)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder