1 Mayıs 2016 Pazar

Yüzük Sebebiyle Meydana Gelen Kazalar

İnsanlar gelenek, görenek, güzel görünmek veya inançlarından dolayı parmaklarına yüzük takmaktadır. Günümüze baktığımızda çeşitli metallerden yapılmış yüzükleri görmek mümkündür. Bunlardan en bilenenleri; Altın Yüzükler, Gümüş Yüzükler ve Paslanmaz Çelik alaşımlı olan yüzüklerdir. Konumuz iş güvenliği olduğundan yüzüğün tarihçesi ve neden kullanıldığından çok üretim sahalarında niçin yüzük kullanılmaması gerektiği  bizi asıl ilgilendiren husustur.


İşyerlerinde yüzüğün sebep olduğu veya yüzük sebebiyle yaşanan kazanın şiddetinin  arttığı iş kazaları ve ramak kala olaylar bulunmaktadır. Yüzükler çok masumane gibi gözükse de yapılan iş göz önüne alındığında özellikle üretim sahalarında uzuv kayıplı veya yaralanmalı iş kazalarına sebep olabilmektedir.

İşyerlerinde yüzüğün sebep olduğu kazalar genelde; yüzüğün iş parçasına takılması sonucu parmağın yaralanması, kimyasal madde ile yapılan çalışmalarda kimyasalın yüzüğün arasına girerek parmakta yanıklara ve tahrişe sebep olması, metal tozlarının yüzüğün arasına girmesi sonucu parmakta kesikler oluşması gibi kazalardır. Bunların dışında tır, kamyon, eşya vb. taşımacılık işlerinde branda etrafını saran ip'in yüzüğe takılması sonucu parmağın yaralanması ile sonuçlanmış kazalar da olabilmektedir. Dolayısıyla böyle bir kaza ile karşılaşıldığında ve yüzük parmaktan çıkartılamamışsa Acil Serviste ilk yapılması gereken yüzüğün çıkartılma operasyonudur. Yüzükleri incelediğimizde en yumuşak metal gümüştür, ikinci sırada altın ve üçüncü sırada ise içeriğinde krom bulunan paslanmaz çelikten yapılmış yüzüklerdir. Bütün yüzüklerin yaralanma olaylarında parmaktan çıkartılması zor bir işlemdir. Ancak sertliği sebebiyle doktorlar tarafından kesilerek çıkartılması en zor metal Paslanmaz çelikten yapılmış yüzüklerdir. Bu çıkartma işlemi özel yüzük kesiciler veya penseler kullanılarak yapılmaktadır. Doktorlar tarafından çıkartılamayan yüzük vakalarında ise Kurtarma ekiplerinden destek istenerek avuç içi kesme makineleri ile yüzüğün parmaktan çıkartılması sağlanmaktadır.


İşyerlerinde özellikle üretim sahalarındaki tehlike ve riskler göz önüne alınarak çalışanların yüzük takmayarak kendi güvenliklerini sağlamaları büyük önem arz etmektedir. Bu konuda işveren tarafından çalışanlara, işe giriş eğitimlerinde gerekli bilgilendirmenin yapılması  ve üretim sahasında çalışanlar gözlemlenerek, kurallara uygun davranılıp, davranılmadığı kontrol edilmelidir.

Kazasız Günler Dileğiyle...


Mehmet Sınay
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
Teknik Öğretmen




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder