Sistem Odasındaki Tehlike ve Riskleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
1- Sel ve Su baskınları
2- Yangın
3- Deprem
4- Sıcaklık
5- Elektromanyetik Radyasyon
6- Kablolar
7- Elektrik
Sel ve Su Baskınları
- Oda zemini yükseltilmiş taban şeklinde olmalı.
- Yükseltilmiş taban yangın güvenliği açısından plastik malzemeden yapılmamalıdır.
- Sistem kabinleri yükseltilmiş taban üstünde konumlandırılmalıdır. Kablolama tesisatı yükseltilmiş taban altında kalmalı.
- Olası su baskınlarına karşı zeminde su algılama dedektörü konumlandırılmalı ve su baskınlarında kullanılmak üzere zeminde drenaj sistemi olmalıdır.
- Sistem odasının içinden su ve kanalizasyon tesisatının geçirilmesi engellenmelidir.
- Bilgisayar sistemlerinde kullanılan dahili soğutma sıvısının düzenli kontrollerinin yapılması sağlanmalıdır.
Yangın
- Sistem odası yangına dayanıklı malzemeden inşa edilmiş olmalıdır. Duvar ve tavan en az bir saat yangına dayanıklı olmalıdır. Sistem odasının dış kısımları su püskürtmeli yangın sistemi ile koruma altına alınmalıdır. Sistem odaları ısı, duman, su ve kimyasal gibi aktivitelerden uzak bir alana kurulmalıdır. Bilgisayar odasının inşasında plastik malzeme kullanılmamalıdır.
- Yükseltilmiş tabanın altına ve asma tavan arasına duman algılama dedektörü ile yangın söndürme sistemi konumlandırılmalıdır.
- Yükseltilmiş taban üzerinde bulunan açıklıklar yanabilen türde malzemelerin taban altına girmesini önleyecek şekilde yapılmış olmalıdır.
- Sistem odasında yanma riski yüksek malzemeler, kağıtlar, bantlar vb. ihtiyaçtan fazla stok edilmemeli. Eğer stoklanması zorunlu ise yangına dayanıklı metal dolaplar içinde muhafaza edilmelidir.
- Yükseltilmiş tabanların altı depo amacı ile kullanılmamalıdır.
- Sistem odasının içinde yangına müdahale edilebilecek sayıda seyyar yangın söndürme cihazları konumlandırılmalıdır. Elektrik yangınlarına müdahalede, bilgisayar kabinlerinin zarar görmesini engellemek için Karbondioksitli veya Halon gazlı yangın söndürücü konumlandırılmalıdır. Hiç kimsenin olmadığı durumlar düşünülerek otomatik yangın söndürme ve bastırma sistemleri kurulmalıdır.
- Havalandırma ünitesi olası bir yangın da devreye girerek otomatik olarak kapanmalı ve kilitlenmelidir.
- Herhangi bir yangın tehlikesi durumunda sistem odasının elektriği kesilerek yangına müdahale edilmelidir.
- Sistem odasında görevli personele Yangın eğitimi verilmeli ve düzenli yangın tatbikatları ile eğitimler pekiştirilmelidir.
Deprem
Olası deprem ve sarsıntılara karşı rafların ve dolapların sabitlenmiş olması sağlanmalıdır.
Elektrik
- Topraklama tesisatı uygun bir şekilde yapılmış ve düzenli aralıklarla topraklama tesisatının kontrolden geçirilmesi sağlanmalıdır.
- Elektrik iç tesisat kontrolleri belirlenecek aralıklarla düzenli bir şekilde yapılmalı. Tesisattaki ısınmalar termal kamera ile kontrol edilmelidir.
- Kabinlerin ve güç kaynaklarının çekeceği enerji hesap edilerek doğru bir kablolama yapılmış olmalıdır.
- Elektrik kablolama tesisatı yükseltilmiş zemin altından kablolar numaralandırılarak geçirilmiş olmalıdır.
Elektromanyetik Radyasyon (EMR)
Elektromanyetik radyasyonun insan sağlığı açısından kısa vadede ve uzun vadede olmak üzere zararlı etkileri mevcuttur. Sistem odası içinde sürekli çalışan kişilerde sağlık açısından etkiler görülebilir. Bu sebeple ortamdaki elektromanyetik (EMR) seviyesinin yasal sınırlar altında olup olmadığının ölçülmesi gerekmektedir. Yapılacak ortam ölçümüne göre değerlendirme yapılmalıdır.
Yararlanılan Kaynaklar:
1- TS 10547 standardı
Mehmet Sınay
Teknik Öğretmen
İş Güvenliği Uzmanı (A)
Aküler ile ilgili çalışmanızı çok beğendim. Ancak bu kısımda bence teknoloji takibi yapmak gerekiyor. Bu sebeple BÖLÜME İTİRAZ EDİYORUM. Server sabitlenmiş olduğunda deprem şiddetine göre diskte bozulma olacaktır.Geri kurtarma yöntemleri de işe yaramayacaktır. Ben olsam server odasına deprem salıntısını azaltacak ve server kabininin de serseri salınımını engelleyecek bir düzenek ilave ederdim. Japon teknolojisine merhaba diyelim. GRC TEK bu teknolojiyi Türkiye ye getirmiş ve hizmetimize sunmuştur.Ben firmanın takipçisiyim. Size de öneririm.( YST Mühendislik Yangın Sistemleri Teknolojileri)
YanıtlaSil