24 Temmuz 2016 Pazar

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmıştır

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde yapılan değişiklik, 23 Temmuz 2016 tarihinde 29779 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. İşyerlerini ve Periyodik Kontrolleri gerçekleştirecek kurum ile kişileri yakından ilgilendiren bu değişiklikleri maddeler halinde aşağıda özetlemeye çalıştım.

Yapılan değişiklik;

1. Teknik Öğretmenlere Periyodik Kontrol yetkisi tanımıştır.
2.Periyodik Kontrol Raporlarında, Kayıt numarası aranma zorunluluğu 25.04.2017 olarak yeniden düzenlenmiştir.
3.Periyodik Kontrolleri Yapmaya yetkili kişilerin bildirim tarihi 25.04.2017 olarak yeniden düzenlenmiştir.

4. İnşaat ve Yapı eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenlere iskele kurma, kullanma ve sökme planı hazırlama yetkisi verilmiştir.
5. Makine ve Metal Eğitimi bölümü teknik öğretmenlere Basınçlı kap ve tesisatların Periyodik kontrollerini yapma yetkisi tanınmıştır. Ayrıca eğer bu kontrollerde tahribatsız muayene yöntemleri kullanılacaksa, periyodik kontrolü yapma yetkisi olan kişilere TS EN ISO 9712 standardına göre eğitim almış olma zorunluluğu getirilmiştir.
6. Basınçlı kap ve tesisatların periyodik kontrolünde kullanılacak atıf yapılan standartlar revize edilmiştir.
7.Makine ve Metal eğitimi bölümü mezunu Teknik Öğretmenlere Kaldırma ve İletme ekipmanlarının periyodik kontrol yetkisi tanımlanmıştır.
8.Kaldırma ve İletme ekipmanlarının periyodik kontrolünde kullanılacak atıf yapılan standartlar revize edilmiştir. İskelelerin periyodik kontrolünde inşaat, yapı, makine ve metal eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenlere yetki verilmesi tanımlaması yapılmıştır.
9. Elektrik eğitimi mezunu Teknik Öğretmenlere, Elektrik tesisatı, topraklama tesisatı, paratoner tesisatı ile akümülatör ve transformatör ve benzeri elektrik ile ilgili tesisatını periyodik kontrol yetkisi tanımlanmıştır.
10.Makine ve Metal eğitimi bölümü mezunu Teknik öğretmenlere Elektrik tesisatı dışındaki tüm tesisatları periyodik kontrol yetkisi tanımlanmıştır.
11. Tesisatların periyodik kontrolünde kullanılacak atıf yapılan standartlar revize edilmiştir.
12. Makine ve Tezgahların periyodik kontrolünde, Makine bölümü mezunu Teknik öğretmenlere yetki verilmesi hususu tanımlanmıştır.
13. Elektronik kumanda sistemi ile donatılmış makine ve tezgahların periyodik kontrolünde, makine, mekatronik veya elektrik eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenlere yetki verilmesi hususu tanımlanmıştır.

Değişiklik metnini görmek için tıklayın.




Mehmet Sınay
Teknik Öğretmen
İş Güvenliği Uzmanı (A)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder