6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girdi. Tehlikeli ve Çok tehlikeli sınıfta yer alan firmalar kanunun gerekliliklerini yerine getirmeye başladı. 50 kişinin altındaki az tehlikeli sınıfta yer alan firmalar ise 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmaya başlayacaklar. Aşağıda, İş Sağlığı ve Güvenliğininin sağlanmasında olmazsa olmaz 10 temel maddeyi sıraladık. İşveren bu maddelerle ilgili yükümlülüklerini yerine getirdiğinde ve bu hususları belli periyotlarda kontrol edip, uygunsuzlukları kapattığında, işletmesi için güvenli bir çalışma ortamını kurmuş olacaktır.
1. İş Güvenliği uzmanı ve İşyeri Hekimi Ataması
İşveren, işyerinde İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmalarının yürütülmesi için bu konuda eğitim almış ve bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kişileri görevlendirmek zorundadır. Görevlendirdiği kişileri de, isgkatip üzerinden atamasını yaparak bakanlığa bildirmelidir.
2. Risk Değerlendirme Raporu Hazırlanması
İşveren, Risk Değerlendirme Ekibi oluşturarak, işyerinde çalışanların sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atacak hususların tespit edilerek önlem alınması için Risk Değerlendirme Raporu hazırlamalıdır. Hazırlanan raporda tehlike ve riskler açıkça belirtilerek alınması gereken aksiyon, Termin ve sorumlular mutlaka belirlenmelidir.
3. Acil Durum Eylem Planı Hazırlanması
İşyerinde meydana gelebilecek Acil Durumlar belirlenmelidir (Yangın, Deprem, Gaz kaçağı, Kimyasal sızıntı, Zehirlenme, İş kazası, Su baskını vb.). Yaşanabilecek Acil durumlara karşı ekiplerin hareket tarzını gösteren bir plan hazırlanmalı ve çalışanlara bu konuda eğitim verilmelidir.
4. Acil Durum Tatbikatları Yapılması
İşyerlerinde yaşanabilecek acil durumlara karşı yangın tatbikatı ve tahliye tatbikatları yapılarak personel bilinçlendirilmelidir.
5. Çalışanlara İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri Verilmesi
İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasında en büyük pay çalışanlara düşmektedir. Bu sebeplede çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği konularında eğitilerek işyerindeki tehlike ve riskler konusunda bilgilendirilerek görüşlerinin alınması sağlanmalıdır.
6. Periyodik Kontrollerin Yapılması
Bakımları ve Kontrolleri yapılmayan bir ekipman güvenli değildir. Bu sebeple de mevzuat tarafından belirtilen iş ekipmanlarının, makinelerin, kaldırma araçlarının, elektrik tesisatının , yangın tesisatının, basınçlı kapların, mevzuatta belirtilen sürelerde mutlaka kontrolden geçirirek uygunsuzlukların giderilmesi sağlanmalıdır.
7. Çalışan Temsilcisi ve Destek elemanı görevlendirmesinin yapılması
İşveren, işyerinde çalışanları iş sağlığı ve güvenliği konularında temsil edecek bir temsilci atamak zorundadır. Ayrıca İşveren, Risk değerlendirme raporunun hazırlanması, acil durumlarda müdahaleyi gerçekleştirecek kişilerin belirlenmesi için destek elemanı atamak zorundadır.
8. İş Sağlığı ve Güvenliği Tespit Öneri Defterinin Doldurulması
İşveren, İşyeri hekimi ve İş güvenliği uzmanının yaptığı çalışmalarda işverene bildirimde bulunmak için İş sağlığı ve güvenliği Tespit öneri defteri bulundurmak ve bakanlık denetimlerinde istendiğinde ilgili kişilere bu defteri sunmakla yükümlü kılınmıştır.
9. Çalışanların İşe Giriş ve Periyodik Sağlık Kontrollerinin Yapılması
İşveren, işe yeni başlayan personelin, yapılacak işe uygun olup olmadığını sağlık raporu ile kayıt altına almak zorundadır. Aynı zamanda yapılan işin niteliğine göre belli aralıklarla işyeri hekimi tarafından istenen sağlık taramalarını gerçekleştirmekle yükümlü tutulmuştur.
10. İşyeri Ortam Ölçümlerinin Yapılması
İşveren, çalışanların iş kazası ve meslek hastalığına yakalanmaması için çalışma ortamında ölçümler yaptırarak çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmasını sağlamalıdır. Bunun için yapılan işin niteliğine göre; Gürültü, Aydınlatma, Termal Konfor, Titreşim, VOC vb. ölçümler yaptırılır.
Mehmet SINAY
Teknik Öğretmen
İş Güvenliği Uzmanı (A)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder