Geçici İşçi Nedir?
İş görme vazifesini yerine getirmek isteyen kişi ile aşağıda belirtilen kurumlar arasında yapılan sözleşmeye istinaden çalışacak kişidir.
Geçici İş İlişkisi hangi kurumlarla ve nasıl kurulur?
Özel istihdam bürosu aracılığıyla ya da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde görevlendirme yapılmak suretiyle kurulabilir.
Geçici İşçiler hangi işlerde ne kadar süre ile çalışabilir?
- Doğum izni halinde, Askerlik hizmeti halinde - Doğum izni devam ettiği sürece, Askerlik hizmeti devam ettiği sürece.
- Mevsimlik tarım işlerinde,- Süre sınırı bulunmuyor.
- Ev Hizmetlerinde, - Süre sınırı bulunmuyor
- İşletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işlerde, - En fazla 4 ay ve toplamda 8 ay'ı geçmemek üzere iki defa yenileme yapılabilir.
- İş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması hâlinde, - En fazla 4 ay ve toplamda 8 ay'ı geçmemek üzere iki defa yenileme yapılabilir.
- İşletmenin ortalama mal ve hizmet üretim kapasitesinin geçici iş ilişkisi kurulmasını gerektirecek ölçüde ve öngörülemeyen şekilde artması hâlinde,- En fazla 4 ay ve toplamda 8 ay'ı geçmemek üzere iki defa yenileme yapılabilir.
- Mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları hâlinde,-En fazla 4 ay
İşveren belirtilen sürelerin bitmesi durumunda tekrar geçici işçi çalıştırabilir mi?
Geçici işçi çalıştıran işveren, belirtilen sürenin sonunda aynı iş için altı ay geçmedikçe yeniden geçici işçi çalıştıramaz.
Geçici İşçi Hangi Hallerde çalıştırılamaz?
- Toplu işçi çıkarılan işyerlerinde sekiz ay süresince,
- Kamu kurum ve kuruluşlarında,
- Yer altında maden çıkarılan işyerlerinde,
- Grev ve Lokavt uygulaması sırasında Toplu iş sözleşmesinin 65.maddesi hükümleri saklı kalmak şartıyla
geçici iş ilişkisi ile işçi çalıştıramaz.
Geçici işçi çalıştırmanın sayısı var mı?
İşletmenin ortalama mal ve hizmet üretim kapasitesinin geçici iş ilişkisi kurulmasını gerektirecek ölçüde ve öngörülemeyen şekilde artması hâlinde,geçici iş ilişkisi ile çalıştırılan işçi sayısı, işyerinde çalıştırılan işçi sayısının dörtte birini geçemez. Ancak, on ve daha az işçi çalıştırılan işyerlerinde beş işçiye kadar geçici iş ilişkisi kurulabilir.
Geçici İşçi çalıştıran işveren veya özel istihdam bürosunun engelli veya eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu var mı?
Geçici işçi sağlama sözleşmesi ile çalışan işçi, 4857 sayılı kanunun 30.maddesinde yer alan Engelli ve Eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu kapsamındaki maddenin uygulanmasında, çalışan sayısına dahil edilmezler.
İşveren kendi çalışanını geçici işçi olarak çalıştırabilir mi?
Geçici işçi çalıştıran işveren, iş sözleşmesi feshedilen işçisini fesih tarihinden itibaren altı ay geçmeden geçici iş ilişkisi kapsamında çalıştıramaz.
Geçici işçi statüsünde çalışan kişi çalışmak için verildiği işyerinden borç veya avans alabilir mi?
Geçici işçi, geçici işçi çalıştıran işverenden özel istihdam bürosunun hizmet bedeline mahsup edilmek üzere avans veya borç alamaz.
Geçici İşçi Çalıştıran İşveren'in Yükümlülükleri Nelerdir?
- İşin gereği ve geçici işçi sağlama sözleşmesine uygun olarak geçici işçisine talimat verme yetkisine sahiptir.
- İşyerindeki açık iş pozisyonlarını geçici işçisine bildirmek ve Türkiye İş Kurumu tarafından istenecek belgeleri belirlenen sürelerle saklamakla yükümlüdür.
- Geçici işçinin iş kazası ve meslek hastalığı hâllerini özel istihdam bürosuna derhâl, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 13 üncü ve 14 üncü maddelerine göre ilgili mercilere bildirmekle yükümlüdür.
- Geçici işçileri çalıştıkları dönemlerde, işyerindeki sosyal hizmetlerden eşit muamele ilkesince yararlandırır. Geçici işçiler, çalışmadıkları dönemlerde ise özel istihdam bürosundaki eğitim ve çocuk bakım hizmetlerinden yararlandırılır.
- İşyerindeki geçici işçilerin istihdam durumuna ilişkin bilgileri varsa işyeri sendika temsilcisine bildirmekle yükümlüdür.
- 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 17 nci maddesinin altıncı fıkrasında öngörülen eğitimleri vermekle ve iş sağlığı ve güvenliği açısından gereken tedbirleri almakla, geçici işçi de bu eğitimlere katılmakla yükümlüdür.
- Geçici işçi çalıştıran işveren işyerinde bir ayın üzerinde çalışan geçici işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediğini çalıştığı süre boyunca her ay kontrol etmekle yükümlüdür.
Geçici İşçilerin Sigorta ödemelerinden ve ücretinden kim sorumludur?
Geçici iş ilişkisinde işveren özel istihdam bürosudur. Geçici işçilerin ücretleri özel istihdam bürosu tarafından çalışanlara ödenir. özel istihdam bürosu ücretin ödendiğini gösteren belgeleri aylık olarak geçici işçi çalıştıran işverene ibraz etmekle yükümlüdür.
Geçici İşçi, İş Sözleşmesi ile belirlenen sürenin dolması durumunda işe devam edebilir mi?
Sözleşmede belirtilen sürenin dolmasına rağmen geçici iş ilişkisinin devam etmesi hâlinde, geçici işçi çalıştıran işveren ile işçi arasında sözleşmenin sona erme tarihinden itibaren belirsiz süreli iş sözleşmesi kurulmuş sayılır.
İşveren kendi şirketler topluluğu içindeki şirketlerden birinde çalışan işçisini, aynı şirketler topluluğu içindeki başka bir şirkette geçici olarak çalışmasını isteyebilir mi?
İşverenin, devir sırasında yazılı rızasını almak suretiyle bir işçisini, holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde iş görme edimini yerine getirmek üzere geçici olarak devretmesi hâlinde de geçici iş ilişkisi kurulmuş olur. Bu fıkra kapsamında geçici iş ilişkisi, yazılı olarak altı ayı geçmemek üzere kurulabilir ve en fazla iki defa yenilenebilir. İşçisini geçici olarak devreden işverenin ücret ödeme yükümlülüğü devam eder. Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, işçinin kendisinde çalıştığı sürede ödenmeyen ücretinden, işçiyi gözetme borcundan ve sosyal sigorta primlerinden, devreden işveren ile birlikte sorumludur.
Geçici İşçinin, Geçici İşçi Çalıştıran İşverene karşı sorumlulukları nelerdir?
- Geçici işçi, işyerine ve işe ilişkin olmak kaydıyla kusuru ile neden olduğu zarardan, geçici işçi çalıştıran işverene karşı sorumludur.
- Geçici İşçi, Geçici işçi çalıştıran İşveren tarafından, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 17 nci maddesinin altıncı fıkrası kapsamında verilen eğitimlere katılmakla yükümlüdür.
İş arayanların elverişli oldukları işlere yerleştirilmesine ve çeşitli işler için uygun işçiler bulunmasına aracılık yapmak ve/veya geçici iş ilişkisi kurma faaliyeti yürütmek üzere Kurum tarafından izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan bürolardır.
Geçici İş ilişkisi kurmadan işçi çalıştırmanın idari para cezası var mı?
- 4857 sayılı İş Kanunu 7 nci maddesinde öngörülen ilke ve yükümlülüklere aykırı olarak geçici işçi çalıştıran işveren veya işveren vekiline bu durumdaki her işçi için iki yüz elli Türk lirası,
- 4857 sayılı İş Kanunu 7 nci maddesi ikinci fıkrasının (f) bendine aykırı olarak davranan işveren veya işveren vekiline ise birinci fıkranın (b) bendinde belirtilen para cezası dört katı artırılarak uygulanır.
Mehmet Sınay
İş Güvenliği Uzmanı (A)
Teknik Öğretmen
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder