21 Ekim 2016 Cuma

Ekranlı Araçlar ile Çalışmada İşverenin 5 Önemli Yükümlülüğü


Ekranında harf, rakam, şekil, grafik ve resim gösteren her türlü araç ekranlı araç olup, çalışma saatinin önemli bir bölümünde bu araçları kullanan kişilerede ekranlı araç operatörü denilmektedir. 
Ekranlı Araçların doğru kullanılmaması bazı meslek hastalıklarına davetiye çıkarabilmektedir. Bunların başında göz bozuklukları, bel fıtığı, boyun fıtığı, karpal tünel sendromu gelmektedir. Dolayısıyla İşverenin Ekranlı Araç başında oturan personelleri için gerekli Olan İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemlerini alma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu yükümlülükler 5 ana başlıkta toplanmış olup gerekli açıklamalar aşağıda yapılmıştır.

1-     RİSK DEĞERLENDİRMESİ
İşveren, işyerinde gerçekleştireceği risk değerlendirmesinde; çalışma merkezlerinde ekranlı araçların kullanımından kaynaklanan riskleri, özellikle görme, fiziksel sorunlar ve mental stresle ilgili riskleri de dikkate alarak, bu risklerin etkileri, yol açabileceği ilave etkiler ile risklerin bir arada olmasından kaynaklanabilecek olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesi için her türlü sağlık ve güvenlik önlemlerini alır. Alınacak önlemlerin maliyeti çalışanlara yansıtamaz.

2-      EĞİTİM
İşveren; çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine ilişkin mevzuat hükümlerini de dikkate alarak ekranlı araçlarla çalışanlara, işe başlamadan önce ve çalışma koşullarında önemli bir değişiklik olduğunda gerekli eğitimi verir. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri; ilgili mevzuatta belirtilen periyotlarda ve işyerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesi sonuçlarının gerektirdiği durumlarda tekrarlanır.

3-      ÇALIŞMA YÖNTEMİ SEÇİLMESİ
İşveren, ekranlı araçlarla yapılan çalışmalardan kaynaklanan iş yükünü ve etkilenmeyi azaltmak amacıyla, uygun çalışma planı yaparak operatörlerin periyodik olarak ara vermesini veya dönüşümlü olarak başka işlerde çalışmalarını sağlar.

4-      ÇALIŞANLARIN GÖRÜŞLERİNİ ALMA
İşveren, çalışanların ve temsilcilerinin  6331 sayılı Kanunda belirtildiği şekilde görüş ve önerilerini alır, yapılacak işe en uygun programın seçilmesini sağlar.

5-      SAĞLIK KONTROLÜ

İşyerinde, ekranlı araçlarla çalışmaya başlamadan önce ve ekranlı araçlarla çalışmadan kaynaklanabilecek görme zorlukları yaşandığında çalışanların göz muayenelerini yaptırır.



Mehmet Sınay
Teknik Öğretmen
İş Güvenliği Uzmanı (A)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder