3 Ocak 2017 Salı

Elle Taşıma İşlerinde İşverenin Sorumluluğu

Elle Taşıma İşleri Yönetmeliğine göre Elle Taşıma İşi; bir veya daha fazla çalışanın bir yükü kaldırması, indirmesi, itmesi, çekmesi, taşıması, veya hareket ettirmesi gibi işler esnasında, işin niteliği  veya uygun olmayan ergonomik koşullar nedeniyle özellikle bel veya sırtının incinmesiyle sonuçlanabilecek riskleri kapsayan nakletme veya destekleme işlerini tarif eder.


Bu yönetmeliğe gere İşveren;

  1. İşyerindeki yüklerin elle taşınmasına gerek duyulmayacak şekilde iş organizasyonu yapmak veya yükün uygun yöntemlerle, özellikle mekanik sistemler kullanılarak taşınmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.
  2. Yapılan işteki sağlık ve güvenlik koşullarını; Yükün özelliklerini, Çalışanın fiziksel güç gereksinimini ve Çalışma ortamının özelliklerini dikkate alarak değerlendirerek gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.(İşe Giriş Muayenesi, Periyodik Sağlık kontrolleri vb.)
  3. İşveren , yükün elle taşınmasının kaçınılmaz olduğu durumlarda işin mümkün olduğu kadar sağlık ve güvenlik şartlarına uygun yapılabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmakla yükümlüdür.
  4. İşveren, elle taşıma işlerinde çalışanları, yüklerin doğru olarak nasıl taşınacağı ve yanlış taşınması halinde ortaya çıkabilecek riskler konusunda bilgilendirmek ve eğitim vermekle yükümlüdür.
  5. Tehlikeli ve Çok tehlikeli Sınıfta yer alan İşlerde çalıştırılacakların mesleki eğitimlerine dair yönetmeliğin Ek-1 madde 77 ve 78'e göre mesleki eğitim almalarını sağlamakla yükümlüdür. 
  6. Genç işçilerin (15-18 yaş arası çalışanlar) 10 kg dan fazla yük kaldırmasını gerektirmeyen işlerde çalışmasını sağlamakla yükümlüdür.


İlgili Yönetmelikler


Mehmet Sınay
Teknik Öğretmen
İş Güvenliği Uzmanı (A)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder