Bu yönetmeliğe gere İşveren;
- İşyerindeki yüklerin elle taşınmasına gerek duyulmayacak şekilde iş organizasyonu yapmak veya yükün uygun yöntemlerle, özellikle mekanik sistemler kullanılarak taşınmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.
- Yapılan işteki sağlık ve güvenlik koşullarını; Yükün özelliklerini, Çalışanın fiziksel güç gereksinimini ve Çalışma ortamının özelliklerini dikkate alarak değerlendirerek gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.(İşe Giriş Muayenesi, Periyodik Sağlık kontrolleri vb.)
- İşveren , yükün elle taşınmasının kaçınılmaz olduğu durumlarda işin mümkün olduğu kadar sağlık ve güvenlik şartlarına uygun yapılabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmakla yükümlüdür.
- İşveren, elle taşıma işlerinde çalışanları, yüklerin doğru olarak nasıl taşınacağı ve yanlış taşınması halinde ortaya çıkabilecek riskler konusunda bilgilendirmek ve eğitim vermekle yükümlüdür.
- Tehlikeli ve Çok tehlikeli Sınıfta yer alan İşlerde çalıştırılacakların mesleki eğitimlerine dair yönetmeliğin Ek-1 madde 77 ve 78'e göre mesleki eğitim almalarını sağlamakla yükümlüdür.
- Genç işçilerin (15-18 yaş arası çalışanlar) 10 kg dan fazla yük kaldırmasını gerektirmeyen işlerde çalışmasını sağlamakla yükümlüdür.
İlgili Yönetmelikler
- Elle taşıma işleri yönetmeliği
- Tehlikeli ve Çok tehlikeli Sınıfta yer alan İşlerde çalıştırılacakların mesleki eğitimlerine dair yönetmelik
- Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
- ILO'nun 127 no'lu Azami Ağırlık Sözleşmesi
- Elle Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliğinin Niosh Kaldırma Denklemi ile inlenmesi - Elif Ceren Akkale (ÇSGB)
Mehmet Sınay
Teknik Öğretmen
İş Güvenliği Uzmanı (A)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder