15 Nisan 2016 Cuma

Lejyoner Hastalığı (Legionelle Pneumophilia)

Lejyoner hastalığı, merkezi soğutma, ısıtma ve havalandırma sistemi kullanılan ortamlar ile klima kullanılan ortamlarda görülebilecek bir hastalıktır. "Klima hastalığı" olarak ta adlandırılmaktadır. Adını 1976 yılında Amerikan Lejyonu isimli kongreye katılan emekli askerlerde görülmesi ile almıştır.
Bu bakteri havalandırma ve klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve ısıda çoğalıp ortama yayılmaktadır. Ayrıca klima sistemleri dışında otel, kaplıca vb. yerler ile su depolarında da görülebilmektedir.
Hastalığın en önemli belirtileri ishal, kuru öksürük, bulantı,kusma, baş ağrısı, halsizlik, ateş, huzursuzluk, kas ve eklem ağrıları dır. Hastalık insanların yoğun bulunduğu alanlarda salgına neden olmaktadır.
Klima ve havalandırma sistemlerinin bulunduğu işyerleri, oteller, büyük yolcu gemileri, hastaneler risk altındadır.
Lejyoner hastalığı ile mücadele konusunda 13.05.2015 tarihinde "Lejyoner Hastalığı kontrol usul ve esasları hakkında yönetmelik" yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Hastalıkla mücadele etme ve gerekli önleyici çalışmaların yapılması konusunda yönetmelik, konaklama birimi olarak tabir  edilen yerlerde 8 saatlik legionelle eğitimi almış en az lise mezunu bir personel bulundurmayı şart koşmaktadır. Dolayısıyla Legionelle virüsü ile tüm mücadele yöntemleri yayınlanan yönetmelikte ayrıntılı olarak yazılmıştır. Ancak özellikle işyerlerinde bu virüs ile mücadele etmek konusunda yılda en az bir defa klimaların filtre sistemlerinin temizlenmesi ve bakımdan geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. Ve yine işyerlerinde kullanılan su depolarının yılda en az bir defa temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi, 3 ayda bir su analizlerinin yaptırılması, bu virüsün oluşumunu engelleyecek önlemlerden bazılarıdır.

Mehmet Sınay
Teknik Öğretmen
A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder