Buz Sarkıtı |
İşyerlerin de kış mevsiminin gelmesi ile birlikte bir takım hazırlıkların yapılması önem arz etmektedir, aksi takdirde çalışanlar soğuk havadan etkilenerek hasta olurlar veya makine-ekipmanlar soğuk havanın etkisi ile iş yapamaz duruma gelebilirler.
İşyerinde çalışma ortamında alınması gereken önlemleri kısaca yazmak gerekirse; başta iş elbiseleri, ısıtıcılar ve kazan daireleri gelmektedir. Çalışanların kış şartların dan olumsuz etkilenmemeleri için bu mevsim de kullanılacak iş elbiselerinin mutlaka iklim şartlarına uygun olması sağlanmalıdır. Bu bağlamda çalışanlara kalın elbiselerin yanında termal içlik verilmesi bir çözümdür. Isıtıcıların ve kazan dairelerinin bakım ve kontrollerinin mutlaka yapılmış ve kışa hazır olması sağlanmalıdır.
İşyerlerinde özellikle dış alanda meydana gelebilecek buzlanmaların önlenmesi için tuzlama veya solüsyon hazırlıklarının yapılması araç kazalarının ve kayarak düşme kazalarının önüne geçecek önemli bir çalışmadır. Dış alanda yolların, merdivenlerin ve rampaların mutlaka düzenli olarak temizlenmesi ve buzlanması engellenmelidir.
Kardan dolayı fabrika yollarının kapanması veya çatılardan kar ve buz kütlelerinin düşmesi de çalışanların kaza geçirmesini sebebiyet verecek çok önemli bir husustur. Bu sebeple de mutlaka karla mücadele etmek için, uygun teknik donanıma sahip bir ekip oluşturularak kar ve buz kütlelerinden çalışanlar korunmalıdır. Kar ve buz düşmes tehlikesi olan alanlarlar uygun güvenlik levhaları ile işaretlenip, çalışanların yaralanmasına sebebiyet verecek bu bölgelere çalışanların yaklaşmaları ve girişleri engellenmelidir.
Personelin taşınmasında kullanılan servis araçlarının kış mevsimi başında mutlaka kontrol edilip, eksiklerinin giderilmesi sağlanmalıdır. Araçlarda yapılacak hazırlıkları; Kış lastiği takılması, Cam sularına antifiriz ilave edilmesi, araçta çekme halatı ve zincir bulundurulmasını, araç içi kaloriferlerin kontrol edilmesi şeklinde özetleyebiliriz.
İşyerinde komprasör, chiller ve su tesisatlarında olası donmaların önüne geçmek için gerekli hazırlıklar yapılmalı işyerinde bulunan jeneratörde en az 12 saat yetecek yedek yakıt temini yapılması sağlanmalıdır.
Yukarıdaki hususların yapılması kış mevsiminin en az hasarla atlatılması için yararlı olacağından dolayı firmalar hazırlandıkları Acil Durum Eylem Planlarında Kış Hazırlıklarına da yer vermelidir.
Yazan: Mehmet SINAY
A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder