8 Aralık 2015 Salı

Cam Kırıklarından Korunma

İşletmelerde gerek dış cephenin komple kaplanmasında, gerek pencerelerde ve gereksede ofislerin oluşturulmasında cam ürünlerden faydalanılır. Bu camların bir iş kazasına sebep olabileceğini hiç düşünebilir miydiniz.
Örneğin üretim sahasında pencereye gelecek bir darbe sonucunda camın kırılarak çalışanlar üstüne düşmesi veya insanların camdan yapılmış duvarları farkedemeyerek çarpması ve camın kırılması gibi. 


Cam malzemeler doğal afetlerde de kırılacağı için aslında çalışanlar için büyük risk oluşturmaktadır. İşte bu sebepten dolayı işyerlerinde Cam seçimi yaparken çalışanların cam kırılmaları sonucu yaralanmalarını engellemek için kullanılabilecek camları ve uygulamaları aşağıda derlemeye çalıştım.  İlk önce ilgili olabilecek yönetmeliğimize bakalım. Yönetmelik bize camlı bölmeler için güvenli malzemeden yapılmış olmayı, çarpma ve kırılmaya karşı korunumlu olmayı şart koşmaktadır. Bu yüzden Cam bölmeler için Risk değerlendirmesi yaparken bu hususların mutlaka yerine getirilmesi sağlanmalıdır.

İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik
İşyeri tabanı, duvarları, tavanı ve çatısı
Madde 29 - İşyerlerinde bina, avlu, geçit ve ulaşım yollarında ve bunların civarında bulunan saydam veya yarı saydam duvarlar ile özellikle camlı bölmeler, açık bir şekilde işaretlenir, ayrıca güvenli malzemeden yapılır veya çarpma ve kırılmaya karşı korunur.
Pencereler
Madde 33 - İşyerlerinde pencerelerin ve tavan pencerelerinin, güvenli bir şekilde açılır, kapanır ve ayarlanabilir olması sağlanır. Pencereler açık olduklarında çalışanlar için herhangi bir tehlike oluşturmayacak şekilde yerleştirilir. Çalışanları, pencere ve menfezlerden gelen güneş ışığının, ısısının ve hava akımlarının olumsuz etkilerinden koruyacak gerekli tedbirler alınır.

Güvenlik Camları ile ilgili uygulama kuralları
TSE 13433 Cam-Yapılarda kullanılan-İnsan çarpmasıyla ilgili güvenlik uygulama kuralları standardında yer almaktadır.

İşyerlerinde Kullanılabilecek Güvenli Camlar ve Uygulamaları

Lamine Cam: 

Plaka haline getirilmiş iki plaka camın iki tarafıda yapışkanlı bir folyo (polivinil butiral - PVB) ile birleştirilmesi ile oluşur. Böylece camın mukavemeti arttığı gibi kırılsa dahi dağılmayıp bir arada kaldığı için hırsızlık vb gibi durumlara karşı önemli tercih sebebidir. Otomobillerde kaza anında camın dağılmasını ve muhtemel yaralanmaları engellemek için de lamine cam tercih edilir. Ultraviyole (UV) ışınlarının geçişini %97 oranında engeller.

Buzlu Telli Camlar : 
Genellikle ışıklık ve asansör camı olarak kullanılır. Camın kırılması durumunda insanlara zarar verme olasılığı olan yerlerde bunu engellemek için telli cam tercih edilir. Yangın ısısı nedeniyle kırıldıktan sonra bile parçalar arasında boşluklar oluşmadığından alev ve dumanın başka bölgelere yayılmasını geciktiren Telli Buzlu Camlar, test raporları ile belirlenen süreler için yangına dayanıklı cam olarak da kullanılır.

Temperli Camlar: 
Isı ve darbeye dayanıklı hale gelmesi istendiğinde cam temperleme denilen bir işlemden geçirilir.  Kırıldığı zaman küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttığından emniyet camı olarak kullanıma uygundur. Tempelenmiş camlar cam korkuluklar, katlanır cam sistemleri, cam kapılar, duş kabinler, ara bölmeler, cam mobilyalar, şehir mobilyaları, buzdolabı ve fırın camları, güneş kolektör camları, otomobillerin yan ve arka camları gibi gündelik yaşamda geniş yer tutan bir kullanım alanına sahiptir.

Kısmi Temperli Camlar: 
Dış zorlamalar ve ısıl gerilimlere karşı dayanıklıdır.Kısmi temperlenmiş camlar, kırılma anında büyükçe parçalara bölünmesi, camların doğrama boşluğunda kalabilmesi ve spontane kırılma risklerinin düşük olması nedeniyle, özellikle A.B.D.’deki giydirme cephelerde tam temperlenmiş camlara tercih edilmektedir.

Polikarbon camlar: 
Solid polikarbonat levhalar cama göre daha hafif olduğundan dolayı camın yerine çokça tercih edilen bir üründür. Kırılmaz özelliği sayesinde güvenliğin birinci derecede önemli olduğu yerlerde tercih sebebidir. UV'li olması sayesinde güneşin zararlı ışınlarını önlemektedir. Dış ortam koşullarında etkilenmemektedir. Alev almama özelliği sayesinde çeşitli sektörlerde rahatça kullanılmaktadır. Termoform özelliği mevcuttur. Reklam sektörü,seralar,kurşun geçirmez cam imalatı, otobüs durakları,ses bariyer sistemleri,iş güvenlik ekipmanları,elektronik sanayi, çatı aydınlatmaları, alışveriş merkezleri,okullar v.s. Şık estetik uygulamar için kullanılmaktadır.
Solid Polikarbonat Levhalar'ın Genel Özellikler ;
  • * Camdan 300 kat daha sağlamdır.
  • * Cama göre %50 daha hafiftir.
  • * Çift tarafında U.V. koruması vardır.
  • * Esnek ve kolay uygulanabilir.
  • * Soğuk ve sıcak bükümle şekil verilebilir.
  • * Yüksek ses yalıtımına sahiptir.
  • * Alev almama özelliğine sahiptir.
Kaynak: http://www.polikarbon.com.tr/solid-polikarbonat-levha.htm 

Cam filmleri :
*Camı bir arada tutarak kırılan veya yayılan cam parçalarına karşı kişisel güvenliği artırır ve yaralanma riskini azaltır.
*Fırtına, patlama ve depremlere karşı can,  korumasını artırır
*Kırılan camdan yaralanma riskini azaltır.


Mehmet Sınay
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder