12 Eylül 2015 Cumartesi

Makine Emniyet Uzmanı (Machine Safety Specialist)

Niçin Makine Emniyet Uzmanı?


İş Güvenliğinin amacı çalışanları iş kazalarından korumaktır. Yapılan istatistiklere göre yaşanan iş kazalarının %10-%15'i işyerlerindeki teknik uygunsuzluklardan kaynaklanmaktadır. Bu uygunsuzlukların içinde Makine ve Ekipmanların eski olması, gerekli güvenlik tertibatlarının bulunmaması da yer almaktadır. Bu sebeple de işyerlerinde kullanılan makine ve tezgahlar çalışanlar için hayati önem taşımaktadır.


Makine Emniyet Uzmanı; yeni veya mevcut bir tezgahın çalışanlar için risk yaratmayacak şekilde standartlara uygun olarak tasarlanmasından, kontrol edilmesinden sorumlu kişi olarak tanımlayabiliriz.

Türkiyede iş sağlığı ve güvenliğine verilen önem arttıkça, işletmelerde makine emniyet uzmanına duyulan ihtiyaç da artacaktır. Gelişmiş ülkelere baktığımız da Makine Emniyet Uzmanlığının ayrı bir Uzmanlık dalı olduğunu görmekteyiz.  

Ülkemizdeki işletmelerin birçoğunda oldukça eski ve güvenliksiz makineler kullanılmaktadır. Bazı işletmeler ise işleri için ihtiyaç duydukları makine ve ekipmanları kendileri tasarlayıp kullanmaktadır. Gerek eski makinelerin güvenli hale getirilmesi gerekse  yeni bir tezgah yapılması aşamasında makine emniyet standartlarından faydalanılmaması çalışanların iş güvenliğini tehlikeye düşürecektir. 

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğine göre Makine ve Tezgahların yılda bir defa kontrolden geçirilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Dolayısıyla düzenli olarak kontrolden geçirilen tezgahlarda  kaza yaşanma olasılığı azalacaktır.

Yeni bir makine devreye alınırken Makine Emniyet Yönetmeliği hükümlerinin sağlanıp, sağlanmadığına bakılması gerekmektedir. Makinenin parçalarını oluşturan ekipmanların CE sertifikalı olması makinenin güvenliğini arttıracaktır.

Makinelerin yeterlilikleri kontrol edilirken mutlaka aşağıdaki direktiflerden yararlanılması gerekmektedir.
1- Makine Emniyet Yönetmeliği
2- İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği
3-TS EN ISO 12100  Makinelerde Güvenlik – Tasarım için genel prensipler – Risk değerlendirilmesi ve risk azaltılması
4- TS EN ISO 13849-1:Makinelerde Güvenlik- Kumanda Sistemlerinin Güvenlikle İlgili Kısımları- Bölüm 1: Tasarım İçin Genel Prensipler
5- TS EN 60204-1 Makinalarda güvenlik - Makinaların elektrik donanımı - bölüm 1: Genel kurallar
6- TS EN 62061  Makina güvenliği - Güvenliğe ilişkin elektrik, elektronik ve programlanabilir elektronik kontrol sistemlerinin fonksiyonel güvenliği
7- TS EN ISO 13855  Makinelerde güvenlik- Vücut kısımlarının yaklaşım hızına göre koruyucu teçhizatın yerleştirilmesi
8- TS EN ISO 13857 Makinelerde güvenlik- Kol ve bacakların ulaşabileceği bölgelerde tehlikenin önlenmesi için güvenlik mesafeleri
9- EN ISO 13850 Acil Durdurma tertibatları standardı
10- TS EN 574+A1 Çift El Kumanda tertibatı
11- Basınçlı Kaplar Yönetmeliği 


Mehmet Sınayİş Güvenliği Uzmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder