16 Mart 2015 Pazartesi

İş Yerlerinde Risk Değerlendirmesinin Önemi

Ülkemiz ne yazık ki İş kazalarında Avrupada birinci, Dünyada ise üçüncü sırada gelmektedir. Türkiye'de Avrupa'dan yedi kat daha fazla iş kazası meydana gelmekte ve bunun sonucunda da binlerce insan her yıl hayatını kaybetmektedir. İş kazalarını ve Meslek hastalıklarını, gerekli önlemler alındığı takdirde önlemek mümkün. İşte bu önlemlerden en önemlisi de İşverenlerin işletmelerinde Risk Değerlendirmesini yapmaktan geçmektedir.
 
Peki Risk Değerlendirmesi nedir? İşyerinde meydana gelebilecek potansiyel iş kazası ve meslek hastalıklarının önceden tespit edilerek önlem alınması işlemine Risk Değerlendirmesi denilmektedir.Yani önleyici Faaliyet çalışmasıdır. Kaza olduktan sonra yapılan çalışmalara Düzeltici faaliyet, Kaza olmadan önce tehlikelerin belirlenerek ,yapılan aksiyonlara da önleyici faaliyet çalışması denilmektedir.

İşletmeler 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu 4 ve 10 maddeleri gereği Risk değerlendirmesi yapmak zorundadır. Risk değerlendirmesi ekip halinde ve mutlaka çalışanların katılımı ile yapılmak zorundadır. İşletme de Risk değerlendirmesi gerçek anlamda yapılıp, işveren ve çalışanlar tarafından gerekli önlemler alındığında İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçilmiş olacaktır. Yukarıda belirttiğimiz gibi kanun ve yönetmelik Risk Değerlendirmesinin ekip halinde yapılmasını istemektedir. Çünkü tek bir kişinin katılımı ile yapılacak çalışmalarda tehlike ve riskler tam anlamıyla görülemeyeceği için Risk değerlendirmesi amacına ulaşamayacaktır. Amaç neydi? Tehlike ve Riskleri belirleyerek önlem almaktı. Tehlikeyi ve Riskleri en iyi bilecek kişiler ise o makine ve ekipmanları kullanan çalışanlar ve bölüm sorumlularıdır. O halde Risk değerlendirmesi;  İşveren veya İşveren vekili, İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi, Çalışan temsilcileri, Yapılan iş ve tehlikeleri konusunda bilgi sahibi olan çalışanların katılımı ile gerçekleştirilecektir.

İşveren Risk değerlendirmesini yaptıktan sonra Ölümcül ve Uzuv kaybı ile sonuçlanabilecek risklerden başlayarak önlem almaya başlamalı, mutlaka riskleri, kabul edilebilir risk seviyesine çekmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder